Biçerdöver

Kategoriler


Son Gönderiler


Etiketler


Henüz burada görüntülenecek bir içerik yok.

Biçerdöver adlı makina 1835 yılında A. Y. Moore tarafından Michigan’da icat edildi. A. Y. Moore biçme,dövme, harmanlama ve temizleme gibi hasadın işlemlerini tek bir makinada toplamayı hedeflemişti ve bunu başardı. Yapılan ilk biçerdöver makinalar hayvanlar tarafından çekilsede tüm hasad işlemlerini çok kısa süre bir içinde tamamlıyordu. 18.yüzyıl sonunda buharlı gücüyle çalışan traktörler kullanılmaya başlandı.

Birinci dünya savaşı ortalarında tarım işçisi bulunamamaya başlandı, bu duruma paralel olarak Biçerdöver adlı makinenin kullanımı yaygınlaştı. 1935 yılında Allis- Chalmers şirketi tek kişinin kullanabileceği, zorluk çekmeyeceği Biçerdöver adlı makineyi üretti. Biçerdöver adlı makinalar tarım alanında en büyük ve en etkili makinelerdir.

bicerdover (1)

Biçerdöver adlı makineler icat edilmeden önce hasat işlemleri gelenekler yöntemlerle yapılıyor. Bu geleneksel yöntemler orak ve insan-hayvan kuvvetidir. Sanayi inkılabı ile tarım alanında önemli gelişmeler meydana geldi, ilk olarak tarımı kolaylaştıracak küçük aletler ve makineler üretildi ve yüzyılın sonunda ise Biçerdöver icat edildi ve üretilmeye başlandı. Biçerdöverler tarımın köklü bir şekilde değişmesini sağlamıştır. Artık insan ve hayvan gücün eskisi kadar ihtiyaç duyulmamıştır.

Biçerdöver Makinası Nasıl Çalışır?

bicerdover

Biçerdöver adlı makine ekinleri kesen, tanelerinden ayıran, ekinlerin saplarını balya şeklinde sokan bir makinedir. Makinede biçme, dövme, harmanlama ve temizleme işlemlerine özel aletler bulunur. Hasat işlemi başlandığı zaman ilk olarak döner kanatlarla ekin ve diplerinden kesilir. Döner burgular ile kesinler ekinler elevetörlerin bulunduğu yere taşınır.Elevatörler ekinleri başlarını biçerdöver’in Tambur bölümüne taşır. Ekinlerin tanecikleri tambur bölümünde harman olur. Taneciklerden ayrılan samanlar dışarı atılmak için makinenin arka bölümüne taşınır. Tanecikler ise kalbura dökülür ve büyük parçalardan ayrılırlar. Kalburdan geçmiş olan tanecikler uygulanan hava akımı sayesinde küçük parçacık ve çöplerden arıtılmış bir hale getirilir ve makinenin dibine taşınırlar. Bu bölümden bir burgu ile üst kısımda depoya taşınırlar ya da başka bir burgu ile kamyon veya römorklara dökülürler.

Oyla
İlginizi Çebilir:  Çanakkale Otobanı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir